sremska kobasica na papiru

Čarobne sremske kobasice

Šta su za nas sremske kobasice?

Čarobne sremske kobasice su, kao i što sam naziv kaže, jedna od kulinarskih magija Srema.

Nema porodice u Sremu koja ne pravi sremske kobasice sama za svoje potrebe, ili ima nekog od rodbine da ih pravi.

Ono po čemu je posebna sremska kobasica jeste njen miris, ali i čaroban ukus. Miris je takav da vas mami da ih jedete i onako u komadu, grickajući ih. Ukus je nešto o čemu mogu da se pišu najukusnije pesme. One bi trebalo da budu pikantne, ali ne mnogo ljute. Ako su jako ljute, onda ne možete lepo da osetite njihov ukus.

Kako se prave sremske kobasice?

Sremska kobasica je specijalitet koji nije jednostavno napraviti. Počinje se od odabira kvalitetnih komada svinjskog mesa, koje ne treba da bude ni mnogo krto, ni mnogo masno. Zatim, veoma važna stavka u pravljenju su kvalitetni začini, ali i odabir pravog odnosa i količine začina koje stavljate u kobasice. I poslednja, i najvažnija stvar je proces dimljenja i proces sušenja sremskih kobasica. Ukoliko se bilo kojoj od ovih stavki ne posvetite punu pažnju, konačan rezultat, a to je kvalitetna suva sremska kobasica, će pretrpeti ozbiljne posledice. Dakle, pažljivo i s velikom ljubavlju treba da pristupite pravljenju sremskih kobasica. 

u pušnici

Koje meso i koje začine mi stavljamo u sremske kobasice?

kobasica

Sremske kobasice ne smeju da budu jako krte, jer će se raspadati pri sečenju.

Pažljivo biramo meso koje stavljamo u kobasice. To je svinjski vrat, delovi svinjskog buta, plećke, i malo čvrstog masnog tkiva, da bi kobasica bila dovoljno masna, ali ne preterano.

Stavljamo proverene začine, koje kupujemo decenijama od istog trgovca. To su: kuhinjska so, ekstra ljuta paprika, tucana paprika, slatka paprika i biber, beli luk.

 

Kako mi pravimo sremske kobasice?

Sam proces pravljenja sremkih kobasica počinje od odabira kvalitetnih delova svinjskog mesa. To meso je od svinja sa naše farme. Meljemo ga na određenu debljinu, zatim mešamo sa začinima, i onda punimo u prirodna svinjska creva. Pošto smo napunili creva, odnosno napravili kobasice, kačimo ih u seosku pušnicu, gde ih dimimo na bukovoj piljevini. Taj proces traje 3 nedelje. Zatim ih prebacujemo na sušenje, na prirodnu promaju, gde se suše na vetru dok ne budu potpuno spremne za jelo. Čitav proces pravljenja sremskih kobasica traje od 45 do 60 dana, u zavisnosti od spoljnih vremenskih uslova.

Želite da kupite naše čarobne sremske kobasice?

Ukoliko želite ka kupite naše čarobne sremske kobasice, pritisnite žuto dugme. Cena je 1200 din/kg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.