Domaća slanina

Zašto je naša domaća slanina neodoljiva?

 

Mi pravimo slaninu od najkvalitetnijih svinja sa naše farme, na domaćinski način, kao što su to naše bake i deke radile.

Vojvodina je nadaleko poznata kao regija gde se pravi vrhunska slanina, a Vojvođani kao veliki ljubitelji slanine. Slanina može biti baš mesnata (pančeta), srednje mesnata, i masna (takozvana sapunjara). Vojvođani najviše vole „sapunjaru“.

To su mesnatije rase svinja koji prerađujemo kada imaju od 110 kg do 120 kg. One spadaju u prvu kategoriju svinja, po kvalitetu mesa. Imaju najkvalitetnije, pa samim tim i najskuplje meso.

Slanina se pravi i suši u hladnijim mesecima u godini. Kod nas u poljoprivrednim gazdinstvu klaonica kreće od novembra, jer se smatra da je to mesec kada bi trebalo da počinje prava zima. Međutim, poslednjih godina to baš i nije slučaj. Zime su blaže nego pre, pa je i sušenje mesa postalo pravi izazov.

Prvo se odvaja leđni deo slanine, koji se potom usoljava i slaže u bure. U tom buretu odležava tri nedelje. Usoljavamo je sa običnom kuhinjskom solju. Usoljavanje se vrši utrljavanjem soli u slaninu. BEZ ADITIVA I HEMIJE. Taj proces se zove još i salamurenje.

Posle salamurenja, na red dolazi proces dimljenja. Taj proces se odvija u pušnici. Pušnica može uglavnom biti sazidana od cigala ili napravljena od drvenih dasaka. Naša je sazidana od cigala. Slaninu pre kačenja u pušnicu potapamo u toplu vodu i na taj način spiramo sa nje višak soli. Nakon toga je kačimo u pušnicu, gde je dimimo na bukovoj piljevini, hladnim dimom. Smatramo da dim služi da konzervira meso, a ne da ga sprži. Proces dimljenja traje od dve do tri nedelje, u zavisnosti od debljine slanine.

Nakon dimljenja, sledi sušenje (zrenje) slanine. Ukoliko se slanina suši na tradicionalan (domaćinski) način, onda se ona kači u prostoriju gde ima prirodne promaje. Tu bi trebalo da bude dok ne bude potpuno suva i spremna za jelo. To je sad već stvar ličnog ukusa. Prces sušenja može da traje 30 dana pa naviše, u zavisnosti od spoljnih vremenskih uslova, ali i od pomenutog ličnog ukusa.

Čarolije iz pušnice za Vas prave najukusniju slaninu. Probajte i uverite se.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.