Tajna našeg čarobnog kulena

Tajna našeg čarobnog kulena je u tome što kulen pravimo od najkvalitetnijih delova svinjskog mesa sa naše farme. Ti delovi su but, krmenadla i plećka. Od začina stavljamo samo kuhinjsku so, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku i tucanu papriku.

Kulen pravimo na tradicionalan (stari) način, po recepturi koja se u našoj porodici prenosi “s kolena na koleno”.

Prvo ga okačimo u pušnicu, gde se dimi tri nedelje na bukovoj piljevini. Zatim ga prebacujemo na prirodnu promaju, dok ne bude potpuno suv i spreman za jelo. Ovo je još jedna tajna pravljenja našeg čarobnog kulena.

Pravimo dve vrste kulena: Kulen u kati i Kulen u štapu.

Proces sazrevanja kulena u kati traje od 90 do 120 dana, dok je kod kulena u štapu taj proces nešto kraći, zbog manjeg obima ovog kulena, i traje od 60 do 90 dana, u zavisnosti od spoljnih vremenskih uslova.

Naše proizvode možete videti i na Facebooku, kao i na Instagramu. Video prezentaciju možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Ocena:
5/5

1 Comment

  1. […] Vojvodini postoji nekoliko vrsta kulena. Uglavnom se dele prema regionu. Najpoznatiji su sremski, bački i petrovački (slovački) kulen. Ali nekako često se provlači neka vrsta takmičenja […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *