Razlika između sremskog i slovačkog kulena

U Vojvodini postoji nekoliko vrsta kulena. Uglavnom se dele prema regionu. Najpoznatiji su sremski, bački i petrovački (slovački) kulen. Ali nekako često se provlači neka vrsta takmičenja među njima. Jedno od najčešćih pitanja (u vezi kulena) koja ljudi postavljaju je i to koja je razlika između sremskog i slovačkog kulena. Zbog toda smo odlučili da Vam u daljem tekstu napokon odgovorimo na to čuveno pitanje, ali bez ocene koji je bolji. To ćemo ostaviti Vama da sami procenite.

Sremski kulen

Sremski kulen je jedna od najvećih kulinarskih čarolija Srema. 

Od drugih vrsta kulena, sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovom pravljenju koriste najkvalitetniji delovi svinjskog mesa. Ti delovi mesa su but, krmenadla i plećka. Sremski kulen se puni u prirodna svinjska slepa creva (tzv. „Kate“). Na preseku kulena ne sme da bude šupljina ili pukotina ili tamnihh prstenova na periferiji. Treba da bude pikantno ljut, ne previše slan. Od začina se koristi so i mlevena ljuta paprika.

Kulen u kati

Slovački kulen

Među brojnim ukusnim jelima slovačke kuhinje, posebno mesto zauzima i kulen. Slovaci su se u Vojvodinu doselili polovinom 18. veka. Danas najviše naseljavaju Kovačicu i Bački Petrovac. Bački Petrovac je najpoznatiji u Vojvodini po pravljenju slovačkog kulena, pa se često taj kulen naziva i petrovački kulen. Za pravljenje slovačkog kulena se koristi meso od cele svinje. Ne ostavlja se meso za šunku ili krmenadlu. Stavlja se 80% mesa, i 20% leđne masti. Prvo se na meso stavlja beli luk, pa onda so, zatim ljuta paprika, kim i na kraju šećer. Potrebno mu je 4-5 meseci za zrenje.

Evo ključnih razlika između sremskog i slovačkog kulena

Sremski kulen

  • Najlepši delovi svinjskog mesa
  • Mali procenat masnoće
  • Začini: so i ljuta mlevena paprika
  • Period zrenja 3-6 meseci

Slovački kulen

  • Meso od cele svinje
  • Začini: so, beli luk, ljuta mlevena paprika, kim, šećer
  • Izrazito ljut, pikantan
  • Period zrenja 4-5 meseci